Producători

Istoria surprinzatoare a plicului: de la olarit la papetarie!
Postat de         0Comentarii
Istoria surprinzatoare a plicului: de la olarit la papetarie!

Oare ne putem imagina cum am fi putut primi facturile in cutia postala fara ca acestea sa fie sigilate intr-unul din cele mai folosite produse de papetarie din toate timpurile, plicul? Nici trimiterea unui cec sau a unor informatii personale nu ar fi fost posibila fara plic. Aceste bucatele de hartie inteligent impaturita ne-au fost alaturi inca de acum cateva mii de ani, insa forma si materialul din care au fost confectionate a variat de-a lungul veacurilor.

Primele plicuri

Acum mai mult de 4.000 de ani, babilonienii au confectionat din lut un plic de forma unui dosar. Lutul neuscat era impaturit peste tableta cu informatii si apoi copt, pentru a se intari si a pastra in siguranta continutul. Pentru a putea citi mesajul, destinatarul trebuia sa sparga plicul din lut si sa scoata tableta. Chiar daca nu era un produs de papetarie in acele vremuri, sistemul plicului a fost imaginat cu 2.000 de ani inaintea erei noastre si s-a pastrat pana in prezent.

Plicurile din hartie

Deruland istoria, anii 1800 gasesc plicul ca fiind o simpla coala de hartie in care era impaturita scrisoarea si era taxata de serviciile postale ca o foaie extra. Aceasta taxare in plus era un lux pe care numai cei instariti si-l puteau permite, in timp ce restul oamenilor pliau scrisoarea propriu-zisa si o lipeau la capete pentru a putea fi livrata, adresa de expeditie fiind scrisa pe spatele scrisorii. In 1837 a avut loc o reforma a serviciilor postale in Anglia care este creditata pentru inventarea acestui produs de papetarie in forma pe care o cunoastem acum. Acea reforma a impus ca toate scrisorile sa fie invelite si sigilate cu stampila.

Masina de impaturit

Dupa ce regulile serviciilor de posta au fost acceptate, cererea pentru plicuri a crescut vertiginos in Anglia, astfel incat firmele din industria papetariei nu mai puteau sustine productia de plicuri la nivelul cererii. In 1840, primul aparat de impaturit hartia in forma de plic a fost inventat, iar in 1851 avansase deja foarte mult tehnologia acestor masinarii, fiind capabile sa produca pana la 240 de plicuri pe ora.

Pe la mijlocul anilor 1850, insa, un inventator din Statele Unite ale Americii (tara care importase din Europa masinile de fabricat plicuri) reuseste sa construiasca o masinarie care putea produce 2.500 de astfel de articole de papetarie pe ora.

Masina care aplica lipici

Productia de plicuri a cunoscut un avant foarte mare abia atunci cand James Green Arnold a dus aparatele de fabricat plicuri la un alt nivel, adaugand o pensula care aplica lipiciul folosit la sigilare, lucru care era facut de mana pana atunci. Aceasta inventie a revolutionat industria papetariei si a fost perfectionata in 1876, cand masinaria a fost fabricata folosind metal in loc de lemn.

Astazi

In zilele noastre, acest produs de papetarie absolut indispensabil este confectionat in peste 185 de miliarde de unitati anual, iar dimensiunile, stilul, forma si utilitatea pot varia fantastic de la model la model. Pentru a gasi plicul ideal nevoilor tale si pentru a avea acces rapid, avantajos si diversificat la o gama variata de produse de papetarie, birotica si mobilier de birou, rasfoieste categoriile site-ului nostru! Vei gasi nu numai produse de calitate, ci si un furnizor de incredere care te va ajuta sa economisesti bani, timp si energie.

Comentarii

Autentificati-va pentru a posta comentarii