Producători

Oferte speciale

De ce este hartia A4 mai mica decat hartia A3?
Postat de     06-10-2020    0Comentarii
De ce este hartia A4 mai mica decat hartia A3?

Dimensiunile hartiei depind de modul in care aceasta este utilizata. De la foile standard A4, pana la cartile de vizita, care masoara de regula 85mm x 55mm, toate aceste dimensiuni sunt calculate tinand cont de un format dezvoltat cu ani in urma si astazi prezent in majoritatea tarilor din lume (cu exceptia SUA si Canadei).


Astfel, standardul international ISO 216 specifica, mai exact, care este formatul hartiei, acest standard incepand sa capete contur inca din secolul al XVIII-lea. Inainte de adoptarea acestui standard, dimensiunile hartiilor nu se calculau in sistemul metric, insa, odata cu formalizarea standardului in 1975, cele mai multe tari au aderat la acest sistem, ducand la o adevarata “revolutie” a papetariei.


Exista multe formule matematice in spatele alegerii acestor dimensiuni, insa principiul ramane acelasi atat pentru hartia de tip A, cat si pentru B sau C: marimile succesive (A1, A2, A3 etc) sunt determinate prin impartirea dimensiunii anterioare la jumatate. Spre exemplu, A4 are dimensiuni de 297mm x 210mm, pe cand urmatorul standard, A5, are 210mm x 148.5mm, adica jumatate din dimensiunile celui anterior.


De asemenea, hartiile de tip A, B sau C sunt impartite astfel in functie de folosirea lor in diverse proiecte de tiparire. Spre exemplu, hartia C este folosita exclusiv pentru plicuri, fiind dimensionata astfel incat o coala A4 sa incapa perfect intr-un plic C4. Colile de tip B sunt mai mari ca hartia de tip A, fiind folosite de regula pentru proiecte de anvergura, precum postere de mari dimensiuni.


Pentru ce se foloseste fiecare standard de hartie?


A0
Cu toate ca poarta cel mai mic numeral, coala A0 este cea mai mare, avand dimensiuni de 841 x 1189mm. Cu alte cuvinte, are peste un metru inaltime, fiind de fapt la fel de mare ca 16 coli A4 lipite impreuna. De regula, A0 este folosita pentru postere de mari dimensiuni.


A1
Similar colilor A0, acestea sunt folosite pentru a crea postere sau display-uri in vitrine (precum cele cu reduceri %). Au o dimensiune de 594x 841mm.


A2
Urmeaza colile A2, care au dimensiuni de 420 x 594mm. Sunt folosite pentru postere de teatru si cinema, printuri artistice sau reclame in vitrine. Sunt putin mai mari decat marimea standard de coala de ziar, desfasurata.


A3
Acest standard este mai des intalnit, atat in spatiile de lucru, cat si la scoala. A3 masoara 297 x 420mm, fiind folosit pentru prezentari, grafice sau planuri. Unele imprimante standard au capacitatea de a printa acest format.


A4
Este cel mai des intalnit format pentru colile de hartie. Marimea unei coli A4 este de 210 x 297mm. Este folosit pentru fel si fel de printuri, precum documente, contracte, scrisori de recomandare, intentie etc. Este un format universal folosit, iar majoritatea imprimantelor (daca nu toate) au optiunea de a printa in acest format.


A5
Formatul A5 are dimensiuni de 148.5 x 210mm, fiind folosit pentru multe proiecte, precum flyere, brosuri, manuale de instructiuni, agende si multe altele. O mare parte dintre imprimantele standard pot printa A5 sau se poate opta pentru printul a doua A5 pe o coala A4.


A6
Dimensiunile standard A6 sunt de 105 x 148.5mm, fiind un format prea mic pentru a face loc printarii de texte lungi. Se foloseste pentru flyere, vederi, brosurici si multe altele!


Exista insa si dimensiuni mai mari decat A0. In acest caz, conventia de numire se schimba, cu un numar care se pune anterior A0, astfel incat o hartie de doua ori cat coala A0 va fi denumita 2A0. Urmatoarea dimensiune este 4A0, indicand cate coli A0 incap in acest format. (De aceea, nu exista 3A0).

Comentarii

Autentificati-va pentru a posta comentarii