Producători

Afla cum a aparut primul capsator din lume!
Postat de     01-06-2020    0Comentarii
Afla cum a aparut primul capsator din lume!

Cele mai multe persoane detin un capsator sau au folosit unul cel putin o data in viata. Acest obiect de papetarie isi gaseste rostul in birouri sau acasa, fiind printre cele mai folositoare instrumente cand vine vorba de manipularea hartiei. Atunci cand iti este livrat un pachet, exista o sansa foarte mare ca acesta sa fi fost sigilat cu un capsator.

Exista, de asemenea, multe tipuri de capsatoare. De la pistoalele cu capse (nu cele pe care le foloseam cand eram copii) pana la capsatoarele pneumatice, care pot prinde pana la 200 de file dintr-un foc, acest instrument de papetarie este ideal pentru cei care au nevoie sa uneasca doua articole cu usurinta. Insa, chiar daca multe persoane folosesc in prezent un capsator, inventia acestuia este relativ recenta.

Inventia hartiei a condus automat la aparitia capsatorului. Inca de la aparitia hartiei, oamenii au incercat sa gaseasca o metoda ideala pentru a prinde mai multe bucati, formand un document de dimensiuni mai mari. Cei mai inventivi au apelat la tot felul de variante, precum lipici, panglici sau ceara pentru a prinde paginile intre ele.

Primul capsator (de care stim) a aparut in Franta secolului XVIII. Regele Louis al XV-lea isi dorea o metoda mai usoara pentru a forma documente. Daca ar fi sa dam crezare povestilor, regele folosea capsatorul in loc de clasicul sigiliu cu ceara. Aceste capsatoare erau fabricate din aur, purtau pecetea regala iar unele modele aveau incrustate chiar si pietre pretioase.

Sa fim sinceri, insa: un capsator care costa mai mult decat venitul unei persoane pe un intreg an nu era chiar cel mai fiabil instrument. Acest lucru nu avea sa se schimbe pana in 1866, anul aparitiei primului capsator "adevarat". Acesta a fost inventat de Novelty Manufacturing Company, fiind ideal pentru prinderea a doua coli de hartie cu un mic obiect din metal, asemanator cu o capsa. Problema era ca acest capsator putea fi "incarcat" cu o singura capsa, iar aceasta necesita fixare aditionala de hartie (cel mai probabil cu un mic ciocanel).

In aceeasi perioada, un inventator pe nume George McGill a gasit o metoda prin care capsele deveneau mult mai maleabile. Un an mai tarziu, in 1867, acesta a brevetat o masina care putea trece aceste capse prin hartie. Primul capsator a intrat pe piata in 1869. Cu toate acestea, capsarea documentelor inca era o treaba anevoioasa, data fiind inconvenienta reincarcarii de fiecare data a capsatorului.

In 1895 a aparut primul model de capsator "modern", care folosea un sir de capse prinse intre ele cu un snur. Acesta a fost inventat de compania E.H. Hotchkiss si a devenit atat de popular incat japonezii inca se refera la capsator ca "hotchikisu".

La fel ca in cazul atator inventii de la finalul secolului XIX - inceputul secolului XX, eforturile pentru imbunatatirea modelului de capsator erau constante. Dintre toate inventiile, poate ca cea mai importanta a fost adusa de Swingline, un model creat de Jack Linksy.

De ce era acest capsator atat de special? Ei bine, impreuna cu modificarile de design si micsorarea acestui instrument, au fost inventate si primele "rezerve" de capse, care erau inserate cu usurinta in capsator. Modelele din trecut aveau nevoie de mai multa implicare manuala, iar unele instructiuni includeau chiar si folosirea unui ciocan si a unei surubelnite pentru functionare.

Acest design de capsator a fost atat de revolutionar, incat modelele din prezent nu se abat foarte mult de la cel din 1937. Desigur, folosirea capsatorului s-a extins si in alte domenii, precum tamplaria, odata cu inventarea capsatoarelor pentru lemn, sau medicina, odata cu inventarea capsatoarelor pentru prinderea plagilor deschise.

Care este viitorul capsatoarelor? Uneori o idee simpla poate avea indeajuns de mult impact pentru a nu fi imbunatatita timp de secole. Astazi exista capsatoare care pot prinde chiar si 200 de pagini sau mai multe. Pana la inventarea unui nou model, insa, putem doar sa ne bucuram de aceasta inventie aproape perfecta!

Comentarii

Autentificati-va pentru a posta comentarii