Producători

O scurta istorie a hartiei, cel mai vechi produs de papetarie
Postat de         0Comentarii
O scurta istorie a hartiei, cel mai vechi produs de papetarie

Desi in ziua de azi folosim computerul sau diverse device-uri pentru a scrie, hartia ramane unul din produsele de papetarie extrem de importante, care a avut un impact major asupra omenirii. Ganditi-va numai la faptul ca in trecut scrisorile clasice, inlocuite astazi de mail-uri sau SMS-uri, erau singura modalitate de a coresponda! Dar, desigur, inainte de inventarea hartiei, care a dat tonul papetariei, oamenii isi comunicau totusi ideile intr-o forma mult mai rudimentara – folosind tablite de lut, matase, bronz, placi acoperite cu ceara sau alte materiale. Aceste forme de comunicare erau insa greu de folosit si adesea costisitoare.

Asadar, iata o scurta istorie a hartiei, care este practic precursorul tuturor celorlalte produse de papetarie moderne existente in prezent!

Papirusul, o forma incipienta de papetarie
Fiind mai exact o combinatie intre hartie si clasicul carton de culoare maronie, papirusul a fost folosit de egipteni inca din anul 4000 i.Hr. Fabricat din planta de papirus, acest material asemanator hartiei era realizat printr-un procedeu destul de simplu: din tulpina plantei se extrageau straturile fibroase, care erau apoi asezate unele langa altele si acoperite de un alt strat perpendicular. Ulterior, foaia astfel obtinuta era udata si presata, transformandu-se intr-un material de papetarie neted si durabil de culoare alb-galbui, pe care se putea scrie destul de usor.

Papetarie prin reciclare? Prima hartie obtinuta din deseuri
Desi poate parea greu de crezut, reciclarea exista inca din anul 105. Astfel, cea dintai hartie obtinuta din deseuri a fost inventata in China, de catre secretarul de la Curtea Imperiala pe nume Tsai-lun. Initial, chinezii scriau pe matase, dar aceasta era foarte costisitoare. Iar tablitele de bambus, o alta varianta, erau la randul lor prea grele. Prin urmare, respectivul secretar a inventat hartia printr-un amestec de resturi textile si plase pescaresti. Multumiti de produsul relativ neted si flexibil, chinezii au aplicat in continuare aceasta formula, aducandu-i treptat imbunatatiri. Insa hartia s-a raspandit in lume destul de lent, ajungand in Asia Centrala abia in anul 751.

Evolutia hartiei si aparitia primului produs de papetarie de culoare alba
Cu toate ca prima asa-zisa hartie (din Egipt sau China) nu era inca inalbita, avand o culoare cafenie, aceasta a ajuns pana la urma si in Europa: Spania, Italia, Franta, Germania etc. Iar odata cu inventarea tiparului in jurul anului 1450, cererea pentru acest produs de papetarie a inceput sa creasca in mod remarcabil. Multa vreme hartia era obtinuta din haine vechi, zdrente de bumbac, in si alte materiale textile, pana cand francezul Antoine Ferchault de Reaumur a sugerat folosirea lemnului, observand felul in care albinele isi construiesc stupii. Inalbirea hartiei pentru obtinerea unor coli imaculate a fost introdusa in procesul de productie curand, dupa descoperirea clorului in 1774.

In ceea ce priveste aparitia si evolutia hartiei propriu-zise in tara noastra, prima moara de hartie a existat la Orlat, langa Sibiu, in anul 1539. Iar primele mari fabrici in acest domeniu au fost deschise la Busteni (1882) si la Bacau (1886). In prezent, procesul de obtinere a hartiei a ramas aproape neschimbat de peste 150 de ani.

Comentarii

Autentificati-va pentru a posta comentarii