Producători

Tot ce trebuie sa stii despre plic si utilitatea acestuia
Postat de     03-08-2018    0Comentarii
Tot ce trebuie sa stii despre plic si utilitatea acestuia

Plicul este un produs de papetarie indispensabil in epoca moderna, chiar si in pofida faptului ca tehnologia a evoluat enorm de la vremea cand scrisoarea era cea mai rapida metoda de a transmite informatia.

In prezent, avem la dispozitie o gama foarte larga de plicuri ce pot fi folosite in diferite moduri si situatii. De la format la culoare, materialul din care sunt confectionate sau sistemul de inchidere, plicurile sunt adaptate necesitatilor fiecaruia.

Dimensiunea unui plic trebuie sa fie, evident, putin mai mare decat cea a documentului pe care trebuie sa il acomodeze. In acest sens, corespondenta masurilor este urmatoarea:
- plicuri C4: folosite cu documente A4;
- plicuri C5: folosite cu documente A5 sau A4 pliate la jumatate;
- plicuri C6: folosite cu materiale de marketing sau carti postale;
- plicuri DL: folosite pentru expedierea sau transmiterea bancnotelor;
- plicuri cu burduf: folosite in cazul unui volum mare de documente ce trebuie trimise impreuna.

In functie de materialul din care sunt confectionate, plicurile pot fi din plastic sau din hartie, fiecare varianta avand caracteristici si utilitati precise.

Plicurile din plastic sunt, in cele mai multe cazuri, transparente si se folosesc pentru pastrarea si arhivarea documentelor importante de la birou. Astfel, documentele nu se vor deteriora si accesul la ele va fi facil multumita transparentei plicului. Tocmai de aceea, plicurile din plastic au sisteme de inchidere (nu sigilare) adaptate folosirii in mod repetat, precum ariciul sau capsele.

Plicurile din hartie, insa, sunt o categorie care contine mai multe tipuri si modele destinate activitatilor diverse. In functie de materialele folosite in confectionare si utilitatea pe care o vor avea, plicurile din hartie pot fi:
- simple;
- siliconice;
- kraft;
- gumate;
- cu sau fara fereastra;
- cu burduf;
- antisoc.

Aceasta diversitate de materiale, forme si sisteme de inchidere sau sigilare nu a venit odata cu inventarea plicului, ci a evoluat recent. Astfel, in randurile de mai jos vei gasi cele mai importante momente din istoria acestui produs de papetarie, momente care au fost decisive in dezvoltarea plicului pana la forma pe care o cunoastem astazi.

Primele plicuri dateaza de acum 4.000 de ani, din vremea Babilonului, cand lutul neuscat era impaturit ca un dosar peste tableta cu informatii si apoi copt pentru a se intari si a proteja continutul. Astfel sigilat, informatia continuta nu putea fi accesata decat prin spargerea plicului, iar beneficiile sigilarii s-au propagat pana in prezent.

Plicul din hartie. Un alt moment decisiv in existenta plicului a fost in timpul reformei serviciilor postale din Anglia, in anul 1837. Respectiva reforma a impus cetatenilor ca toate scrisorile sa fie invelite in plicuri de hartie si sigilate cu stampila. De atunci, plicul din hartie este unul dintre cele mai importante si utilizate produse de papetarie.

Sistemele automatizate. In anii ce au urmat acestei reforme, nevoia stringenta de plicuri a condus catre inventarea masinilor de impaturit hartia (plicurile erau confectionate manual pana atunci) si la o productie in masa. Mai mult, putin mai tarziu a fost adaugat si mecanismul care aplica lipici pe extremitatile hartiei, tocmai pentru a contribui la o sigilare mai eficienta.

La mijlocul anilor 1850, cea mai performanta masinarie producea 2.500 de plicuri in fiecare ora, astfel incepand folosirea acestui produs de papetarie pe scara larga si dezvoltarea caracteristicilor functionale.

Astazi, plicurile cu diferite forme si utilitati sunt confectionate in peste 185 de miliarde de unitati in fiecare an, iar cel mai variate produse de acest tip pot fi gasite chiar in categoriile site-ului nostru, livrarea fiind facuta in cel mai scurt timp. Mai mult, vei avea acces rapid si avantajos la toate gamele de produse de papetarie, birotica si mobilier de birou.

Comentarii

Autentificati-va pentru a posta comentarii